Zullen we samen werken aan preventie?

‘Werkgevers zouden veel meer kunnen doen aan preventie, zouden veel eerder kunnen inschatten wanneer mensen dreigen een burnout te krijgen en een meer open cultuur creëren waarbij gesproken mag worden over somberheid, angst en prestatiedruk’

Dit was wat Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland vanmorgen zei in het programma spraakmakers bij radio 1. In dit programma werd met presentatrice Ghislaine Plag en met Marjan ter Avest, directeur van patiëntenorganisatie WijzijnMIND gesproken over het verlanglijstje wat vanuit de GGZ is ingediend bij het formatieproces.

Preventie is daarin hét advies wat centraal staat. ‘Mentale gezondheid moet breed en hoog op de agenda, niet alleen bij VWS. De arbeidsuitval door mentale problemen is enorm’ aldus Geel. Daarbij komt in het interview naar voren dat werkers in de GGZ weer plezier willen ervaren in hun werk, zich bezig willen houden met de inhoud van hun werk, daar waar ze goed in zijn. En minder met administratieve druk. Kortom; behandelaren willen weer doen waar ze goed in zijn! Doen daar waar hun hart ligt, er zijn voor cliënten.

Met ons jaartraject ‘Werken zoals ik dat wil’, hebben wij, Saskia en Martine, de missie dat alle gedragskundigen (en andere werkenden in de zorg) hun belangrijke werk met plezier en in balans kunnen uitvoeren. Om mee te doen met het jaartraject hoef je niet al heel veel stress te ervaren of burnout te zijn (geweest). Juist niet! Het jaartraject is voor al die gedragskundigen die open en eerlijk (en samen met anderen) willen kijken naar hoe ze in hun werk staan en daarin misschien wel verbeteringen aan kunnen brengen op het gebied van werkplezier en balans. Omdat je in gesprek komt met elkaar, kan horen hoe andere gedragskundigen in het werk staan, kan je (h)erkenning vinden, leren van elkaar successen maar ook nieuwe inspiratie vinden om met knelpunten om te gaan die je bij jezelf herkent.

Dat het een beetje taboe is om naar jezelf te kijken, merken we ook. We hebben inmiddels een mooie hoeveelheid volgers op de social media kanalen en door collega’s wordt enthousiast gereageerd op het jaartraject. Echter vaak met het zinnetje erbij: ‘Ik heb nog wel collega’s voor wie dat interessant kan zijn!’ Maar het jaartraject is ook interessant voor jou! Echt naar jezelf kijken en investeren in je beroepshouding lijkt lastiger te zijn dan het volgen van een vakgerelateerde cursus of opleiding. En dat zien wij graag anders!

Dus gedragskundigen en werkgevers kom in beweging en zorg goed voor jezelf én je werknemers. Het volgende jaartraject start op 10 september aanstaande.

Tot dan!

Martine & Saskia

N.B. Voel je vrij op dit artikel te reageren, wij horen graag jouw input! Hoe kunnen we ons samen richten op preventie? Reageer via linkedin, of mail, app of bel ons: www.werkenzoalsikdatwil.nl

Wil je het radiofragment luisteren? Dat kan via deze link: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/spraakmakers/d3da31ba-e00b-4b5b-aa89-b56edcfb20fe/2021-06-02-spraakmakers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven