Hé gedragskundige, met deze 5 tips start jij jouw vakantie ontspannen

Het is de laatste werkdag voor de vakantie. Je hebt een to-do lijst, afspraken die al een tijd geleden ingepland zijn én ook nog wat last-minute afspraken omdat het toch écht nog voor de vakantie moest. Kortom; je rent door de dag heen. Je merk na de middagpauze op dat je lichte hoofdpijn krijgt en wanneer het bijna tijd is om af te sluiten word je nog gebeld door een teamleider of collega omdat er nog iets is wat écht niet kan blijven liggen. Vervolgens ga je pas om zeven uur naar huis, ondertussen met knallende hoofdpijn, en ben je de eerste dag(en) van je vakantie nog zaken aan het afronden. Niet echt ontspannen, toch?

Dit kan écht anders! Lees onze tips en ga aan de slag met wat voor jou haalbaar is in jouw werksetting.

Tip 1: To-do-list

Begin op tijd met het maken van jouw to-do-list. Stel in jouw agenda een reminder in, minimaal 2 weken voordat je op vakantie gaat, zodat je dan alvast jouw to-do-list voor de komende 2 weken kan gaan maken. En plan dan vooral ook tijd in in jouw agenda voor het oppakken van de actiepunten. Anders sla je de plank mis.

Wanneer je hier op tijd mee begint voorkom je dat je er vlak voor je vakantie achter komt dat er teveel zaken zijn die je nog ‘moet’ doen voordat je de deur achter je dicht trekt.

En: log niet meer in wanneer je daadwerkelijk vakantie hebt. Je zult zien dat je dan nieuwe e-mailtjes in jouw inbox ziet die voor je gevoel nog om actie vragen. Misschien is het zelfs al zover dat mensen weten dat jij altijd de eerste dagen van jouw vakantie nog werkt en gaan ze er vanuit dat je nog wel reageert. Dit deed je eerder toch ook? Tijd om patronen te doorbreken!

Tip 2: De dag voor jouw vakantie

Houd de dag voordat je op vakantie gaat leeg in jouw agenda. Blok deze al zodra jij een vakantie in jouw agenda toevoegt. Voor je het weet worden er al weer afspraken ingepland of zeg je zelf afspraken toe. De eerste keer dat je dit doet voelt dat misschien onwennig. Je zult merken dat dat, na een aantal vakanties, dit steeds gemakkelijker wordt. En het is gelijk een goede oefening in het aangeven van grenzen #winwin

Want wat doe je als iemand toch nog een afspraak met jou wil maken voor jouw vakantie en je geen gaatjes meer hebt? Zeg je dan toe? Of zeg je nee?

Tip 3: De dag na jouw vakantie

Houd de eerste werkdag na jouw vakantie leeg in jouw agenda. Blok deze, net zoals de dag voor jouw vakantie. En: laat de afwezigheidsassistent aan staan. Hierdoor geef je jezelf de ruimte om rustig weer op te starten, jouw mailtjes te bekijken en te beslissen wat prioriteit heeft; zodat je dit op kunt pakken. Het voorkomt een hoop onrust want niets is vervelender dan op je eerste werkdag gelijk weer in een stroom aan afspraken getrokken te worden waardoor je gelijk het gevoel hebt met 1-0 achter te staan.

Tip 4: time management

Gebruik de schema’s hieronder bij het maken van jouw to-do-list en de afspraken in jouw agenda voorafgaand aan jouw vakantie (ze zijn natuurlijk het hele jaar door bruikbaar!) zodat jij prioriteiten kunt stellen.

 
Tip 5: Loslaten

Als het dan zover is dat je vakantie heb dan is het tijd om los te laten. Speciaal voor jou hebben we een ontspanningsoefening ingesproken. Wil je deze ontvangen? Stuur een mailtje naar werkenzoalsikdatwil@gmail.com met de titel LOSLATEN en we sturen hem je toe.

Werken zoals ik dat wil is een jaartraject, begeleid door Martine Elsinga en Saskia Rasker. Wil je meer weten over dit traject? Bekijk dan onze website. 

Tip: volg ons ook op instagram (@werkenzoalsikdatwil). Hier delen we regelmatig tips over balans en werkplezier.

Tot slot: geniet van je welverdiende vakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven