Over Martine en Saskia

Gaan met die banaan

In onze ideale wereld ontmoeten wij gedragsdeskundigen die met kracht en trots staan voor de zorg- en onderwijskwaliteit die voor hun leerlingen, cliënten en patiënten zo ontzettend belangrijk is, maar die ook goed voor zichzelf zorgen zodat zij plezier (blijven) beleven aan hun verantwoordelijke baan. Dit doordat ze zichzelf goed kennen en een rugzak vol interventies hebben om tijdens of na een portie (werk)stress in balans te blijven. Dát is onze missie voor gedragsdeskundigen door gedragsdeskundigen!

Zorg goed voor jezelf (én voor de ander). Dat is waar het bij het jaartraject over gaat. Onze bijeenkomsten en de online academie zijn gevuld met ervaringsgerichte oefeningen. Zo kan je zelf gaan voelen, ervaren en ontdekken hoe jij lekker in je werk kan staan. De modules zijn theoretisch onderbouwd met onder andere inzichten vanuit mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy, positieve psychologie, oplossingsgericht werken en (positieve)cognitieve gedragstherapie zodat je ook weet wát je aan het doen bent! 

Dat maakt dat je de inzichten en oefeningen ook in je dagelijks werk kunt toepassen wanneer je het hebt over werk(en school) plezier en stresspreventie met leerlingen, cliënten, patiënten en collega’s. Een belangrijk thema in onze hedendaagse maatschappij.

Laten we samen aan de slag gaan!

Martine & Saskia

Zo ziet het er uit

Dit gunnen wij jou

Wij gunnen jou ontspanning in de uitoefening van dit leuke maar verantwoordelijke vak.  Door het vergroten van inzicht, onderzoeken van jouw kwaliteiten en drijfveren zodat jij tools hebt om in balans te blijven en jouw werkplezier kan vergroten.

Onze ingrediënten

Over Martine

Ik ben Martine, ik ben nieuwsgierig, (inhoudelijk) gedreven en liefhebber van dier & natuur. Samen met mijn partner en 2 kinderen woon ik het Friese Beetsterzwaag, waar ik graag wandel in de bossen. Daarbij ben ik vaak bij de paarden te vinden, tussen de dieren maak ik mijn hoofd leeg en een rondje paardrijden doet wonderen na een enerverende werkweek!

Ik ben orthopedagoog-generalist en supervisor en heb ruime werkervaring binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2020 ben ik voor mezelf gestart en inmiddels heb ik samen met mijn collega Froukje een orthopedagogische praktijk in Beetsterzwaag. Bij Praktijk De Sinne behandelen wij kinderen en jongeren en hun ouders. Wij doen dit vanuit een contextgerichte en holistische visie. 

Al een aantal jaren begeleid ik collega gedragskundigen bij hun beroepsontwikkeling. Van stagiare tot senior en alles wat daartussen zit. Ik vind het allemaal leuk! Bij iedere nieuwe kennismaking ben ik weer benieuwd wat hen drijft, waar hun hart ligt en wat hun ‘ eigenwijze eigenheid’ is in het werk. Te vaak hoor ik andere verhalen. Verhalen over verloren werkplezier, werkdruk en hoge eisen vanuit opleiding die onzeker maken. Ik vind dat jammer! Vooral voor de jonge collega’s die het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn. Menig supervisant die ik heb begeleid heeft op jonge leeftijd een burnout gehad of kampt met burnout klachten. Tijd voor verandering! Tijd om hier aandacht aan te besteden!

Martine Elsinga Werken zoals ik dat wil .nl

Mijn praktijk heet ynsicht (fries voor inzicht, klinkt lekker fris & eigenwijs). Mijn motto: iedere dag een nieuw #ynsicht! Bij ynsicht kunnen gedragskundigen terecht voor supervisie & (online) training. Ik werk oplossingsgericht en ervaringsgericht, doen = leren! Extra bijzonder is dat je bij mij supervisie kan volgen met inzet van het paard of we gaan wandelen. Even lekker uit het kantoor en uit de comfortzone!  

Samen met Saskia begeleid ik jou graag een stukje in jouw pad naar meer balans en werkplezier. Laten we er samen een leerzame en vooral zorgzame tijd van maken tijdens het jaartraject. Ik kijk ernaar uit jou te ontmoeten!

Over Saskia

Ik ben Saskia Rasker (1984); enthousiast, luisteraar, rustig, praktisch ingesteld en een out-of-the-box denker. Ik ben moeder van Evi (2014) en Tim (2016) en getrouwd met Siert. Ik woon in het landelijke Onnen (vlakbij Groningen), in de natuur maar dichtbij de stad Groningen voor een portie stadse gezelligheid. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te wandelen, koken, creatief bezig te zijn, yoga te beoefenen, te reizen en te sportfietsen. 

Van huis uit ben ik orthopedagoog en sinds 2015 ook GZ-psycholoog. Dik 10 jaar heb ik met veel plezier als gedragskundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt en ben ik die jaren betrokken geweest bij diverse doelgroepen en hun systeem. De laatste jaren in de VG-sector ben ik voornamelijk betrokken geweest bij cliënten met complexe zorgvragen. 

Sinds 2020 heb ik mijn eigen praktijk waarin ik vrouwen, voornamelijk zorgprofessionals, met stress(klachten), van preventieve trajecten t/m burn-out, ondersteun bij het vergroten van hun veerkracht. Middels online programma’s en individuele (live) trajecten. Het liefst ga ik met mijn klanten de natuur in. Ik ben dan ook sinds november 2022 geregistreerd buitenpsycholoog. 

Daarnaast ben ik yoga nidra (slaapyoga) en mindfulness trainer. Ik werk met de uitgangspunten van het CSR-centrum (bio-psychosociaal model) omdat ik er van overtuigd ben dat alles met elkaar samenhangt en ben erkend CSR-coach en partner van het Centrum van Stress en Veerkracht. 

Tijdens mijn coachtrajecten en behandelingen richt ik mij daarom op meerdere aspecten die bijdragen aan stressherstel; slaap, mindfulness/yoga/ademhaling, voeding (basis), beweging, zelfzorg en psychische gezondheid. Dit met een gezonde dosis humor en nuchterheid en het liefst in de buitenlucht. Zodat we samen (letterlijk) stappen kunnen zetten en je ondersteund wordt door alle (gezondheids-)voordelen die de natuur te bieden heeft.

Naast deze werkzaamheden in mijn praktijk geef ik samen met een collega trainingen driehoekskunde aan vakgenoten via PAO psychologie. In mijn praktijk zie ik veel professionals die meerdere rollen binnen de driehoek op zich nemen, waar sprake is van rolverwarring, verantwoordelijkheidsgevoel, moeilijk kunnen loslaten en grenzen aangeven. Hierdoor loopt stress hoog op en vermindert het werkplezier. Kennis over en inzicht in driehoekskunde geeft handvatten en eigen regie op het werk als gedragskundige.

In 2017 raakte ik burn-out. Achteraf ontdekte ik dat ik tijdens mijn eerste werkjaar als gedragskundige al de basis gelegd had voor ongezond werkgedrag. Thema’s als groot verantwoordelijkheidsgevoel, je willen bewijzen, grenzen aangeven en bang zijn door de mand te vallen (dat eeuwige imposter syndroom) kwamen voorbij. Ik had allerlei zelfopgelegde ideeën en verwachtingen gecreëerd en had daar een goed verhaal voor mezelf bij. Maar uiteindelijk was het ongezond. Hierdoor kreeg ik, naarmate de jaren vorderden, beetje bij beetje minder plezier in mijn werk. Al wilde ik dat zelf toen niet zien.

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd, inzichten & ervaringen opgedaan  en dit omgezet in gezond gedrag waardoor mijn werkplezier enorm vergroot is. En dit gun ik jou ook! Samen met Martine neem ik jou graag, een jaar lang, mee op ontdekkingstocht. 

onze #blijmakers

van Martine

van Saskia

Scroll naar boven