Werken als gedragsdeskundige, of je nu orthopedagoog of psycholoog bent, doe je vanuit je hart. Niet omdat je veel geld wilt verdienen of een stressvrije baan wilt. Werken als gedragskundige betekent werken met mensen, van jong tot oud. Mensen met beperkingen, mensen met een psychische kwetsbaarheid, mensen met een hulpvraag. Of je werkt met de teams die werken met deze mensen (mediërend).
In welke sector je ook werkt (jeugdzorg, onderwijs, ggz, ouderenzorg, vg of anders) en of het het nu om kortdurende- of langdurige ondersteuning gaat, altijd staat de client (en/of zijn systeem) centraal, ben je betrokken, voel je je verantwoordelijk. En dat is juist zo’n mooie eigenschap van professionals in de zorg.
Maar er is een grens, ben jij je daar bewust van? Het is minstens zo belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Ook wanneer dit betekent dat je even een stapje terug moet doen, grenzen aan moet geven, op onderzoek uit moet gaan. Ook dat is betrokken en verantwoordelijk zijn. Zwak? Nee, juist heel krachtig!
Ik hoor het te vaak in gesprek met mijn klanten; ja, maar… deze afspraak is belangrijk, die kan ik niet missen. Ja, maar… deze afspraak is al een paar keer (door mij) verplaatst… ja, maar… mijn collega’s hebben het ook zo druk. Ja, maar… ik heb net vakantie gehad. Ja, maar… het hoort er gewoon bij, gaat wel weer over. En zo is er altijd wel iets te bedenken en komt het nooit uit. Tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen.
Egoïstisch? Nee! Noodzakelijk! Door jezelf op 1 te zetten zorg je ervoor dat je je op lange termijn beter voelt, minder snel ziek bent of langdurig uitvalt. Door jezelf op 1 te zetten kun je (op de lange termijn) beter voor anderen zorgen. Zie het als het zuurstofkapje in het vliegtuig; wanneer je deze niet eerst bij jezelf op zet kun je ook je buurman of buurvrouw niet helpen. Simpelweg omdat je dan zelf geen zuurstof meer hebt en er niet meer toe in staat bent.
Goed voor jezelf zorgen betekent ook weten hoe stress voor jou werkt en wat je nodig hebt, wat je kunt doen, wanneer jij (langdurige) stress ervaart. Want stressvrij werken in de zorg? Dat bestaat niet en dat hoeft ook niet! Stress is namelijk ook heel functioneel. Het betekent ook weten wat jouw energie geeft en waar jij blij van wordt. Weten waarom jij dit werk zo graag doet, waar jij plezier aan beleeft. Zodat je dit voelt, uitstraalt en voorleeft. Voor jezelf, cliënten en collega’s. #dekrachtvanvoorleven
Zorg jij goed voor jezelf? Weet jij wat je nodig hebt? Hoe je jouw balans kunt hervinden wanneer het even wat pittiger is op het werk of in je thuissituatie? Hoe je plezier in je werk kunt houden? Ook in deze tijden van bezuinigingen, reorganisaties, covid gerelateerde problematiek?
Mocht je er hulp bij willen: mijn collega Martine Elsinga en ik gaan graag een jaar lang samen met jou, en jouw vakgenoten, aan de slag. Ons jaartraject start 16 april 2021 en er zijn nog een paar plekjes. Ben jij erbij? Voor meer informatie: www.werkenzoalsikdatwil.nl
>> Ben jij een werkgever, manager, leidinggevender, HR-medeweker of ben je op een andere manier betrokken bij (of verantwoordelijk voor) één of meerdere gedragskundigen binnen de organisatie? Ik vertel je graag meer over ons traject << #stresspreventie #duurzameinzetbaarheid #werkplezier #werkenzoalsikdatwil