Voeding

 

Wanneer je gezond(er) eet kan je lichaam sneller en duurzamer herstellen van stress en voel je je energieker. Maar wat houdt gezonder eten dan in? Waar moet je dan op letten?

Wist jij dat ontstekingen, pijn, ziekte, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, een streng dieet, topsport, een schommelde bloedsuikerspiegel, te weinig of slecht slapen, te weinig drinken en een ontregelde spijsvertering voor dezelfde stressreactie in je lichaam kunnen zorgen als je rot schrikken bij een spannende film of een stressvolle situatie op je werk? Je lichaam maakt dan dezelfde stofjes aan waardoor het effect hetzelfde is.

Ben je herstellende van langdurige stress of burn-out én eet je relatief ongezond dan duurt je herstel langer. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen van stress, die voedingstoffen zul je jouw lichaam zelf moeten geven.

Stress zorgt ervoor dat je meer zin hebt in zoetigheid, koolhydraten. Koolhydraten en suikers zorgen er weer voor dat je meer energie verbruikt en een energie dipjes krijgt. Gevolg: een cirkel waar je moeilijk weer uit komt.

Aan de slag met gezond(er) eten:

Vers en onbewerkt.

Veel (groene) groenten. Meerdere kleuren groente en fruit per dag. Zorg ervoor dat dat wat je eet met elkaar een regenboog aan kleuren geven. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen beschermende stofjes en draagt daarmee ook bij aan het gezond houden van verschillende organen in je lichaam. Verschillende kleuren betekent automatisch meer variatie #winwin

Verminder suiker, gluten en zuivel.

Wil jij aan de slag met het verminderen van suikers? Stop dan niet van de één op de andere dag. Je kunt namelijk flinke afkickverschijnselen krijgen van stoppen met het eten van producten waar suiker in zit. Hoofdpijn, darmklachten, misselijkheid, somber gevoel, slap, onrustig gevoel, slecht slapen; allemaal mogelijke afkickverschijnselen. Doe het dus stap voor stap. Steeds een beetje minder. Vraag niet gelijk het maximale van jezelf. Stop bijvoorbeeld eerst met koekjes eten (en vervang dit dan door een gezonde snack), daarna met snoepjes/chocolade, eet vervolgens minder brood (ja, daar zit ook suiker in!) en plan dan weer een vervolgstap. Kijk voor jouw bewustwording eens op internet met welke termen suiker wordt aangegeven op een ingrediëntenlijst (meestal eindigen ze op ‘ose’) en bekijk dan eens een week lang de ingrediëntenlijst van alles wat je eet. Je zult schrikken in welke producten allemaal suiker zit (en hoeveel).

Eet gezonde vetten (noten, vis, oliën).

Gezonde vetten zijn de belangrijkste energiegevers en verdrijven jouw zin in zoet. Gezonde vetten geven jou een verzadigd gevoel waardoor je minder zin hebt in zoetigheid. Marjolein Dubbers noemt vetten ‘houtblokken’ die langer branden in vergelijking met suikers/koolhydraten waar zij de term ‘kranten’ aan geeft. Dit verzadigde gevoel is ondersteunend aan het verminderen van het eten van suiker.

Beperk de inname van cafeïne.

Drink één of twee koppen koffie (of andere cafeïne houdende dranken) per dag. Wanneer je veel cafeïne drinkt voel je je vermoeidheid minder waardoor je de signalen van moeheid die je lichaam afgeeft niet meer voelt of herkent. Gevolg: je gaat sneller over je grenzen waardoor herstellen van stress langer duurt.

Daarbij belast je je lichaam meer door veel cafeïne in te nemen waardoor je uiteindelijk, op lange termijn, vermoeider wordt van bijvoorbeeld koffie. Kies daarom liever voor water (met citroen, munt, aardbei oid) of groene thee.

Drink genoeg water.

Minimaal 30 milliliter per kilo lichaamsgewicht per dag. Koffie, alcohol, frisdranken, sappen en zwarte thee tellen niet mee.

Wist je dat nooit dorst hebben een signaal is van te weinig drinken? Heb jij nooit dorst, ga dan aan de slag met het bewust meer drinken van water. Voldoende water drinken ondersteund onder andere bij het afvoeren van afvalstoffen, verbetert je huid, zorgt voor een beter geheugen en concentratievermogen.

Wanneer je warm of lauw water drinkt/thee drinkt is dat beter voor je spijsvertering. Je lichaam moet namelijk, wanneer je water koud drinkt, extra hard werken om dit vocht in je lichaam op te warmen. Verdeel je vochtinname over de dag.

Ontbijt warm

Eet iets warms als ontbijt, warm eten kost je lichaam minder energie om te verteren waardoor je meer energie overhoud voor de rest van de dag. Omelet, havermout (voeg in plaats van suiker wat vers fruit en kaneel toe) of een soepje.

Voorkom schommelingen in je bloedglucosespiegel

Zoetigheid en koolhydraten (pasta, brood, koekjes, aardappelen, zuivel, muesli) geven zorgen voor een piek in je bloedglucose spiegel. Melkproducten (melksuikers) en sappen/frisdranken werken daar ook aan mee. Elke keer dat je melk, sap of frisdrank drinkt stijgt je bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn het lege calorieën. Ze geven je geen verzadigd gevoel. Sterker nog, meestal krijg je er meer dorst door. Door deze producten met mate in te nemen kun je je bloedglucose spiegel stabieler houden waardoor je minder dipjes door de dag heen hebt en sneller herstelt van stress.

Alcohol

Stressvolle dag en zin in een wijntje? Doe het niet! Ook in alcohol zitten suikers. Je lichaam is hard aan het herstellen van de stress en juist door dan ook nog alcohol te drinken moet je lichaam nog harder werken. Je herkent het misschien wel dat je na een hele drukke stressvolle dag & twee drankjes de volgende ochtend het gevoel hebt dat er een bus over je heen gereden is. En dat terwijl je, wanneer je op een ontspannen dag hetzelfde drinkt je de volgende ochtend kiplekker voelt. Dat komt dus daardoor!

Drink in plaats van alcohol groene thee met theïne of water.

Eet magnesiumrijk

Magnesium is het anti-stress mineraal. Wanneer je te weinig magnesium in je voeding hebt neemt je stressbestendigheid af en de kans op onrust en depressie toe. Bij chronische stress heeft je lichaam meer behoefte aan magnesium. Voeding met relatief veel magnesium: boerenkool, spinazie, raapstelen, pure chocolade (tenminste 85% cacao), avocado’s, bananen,  amandelen, cashewnoten, paranoten, linzen, bonen, kikkererwten, erwten en sojabonen. Lijnzaad, pompoenzaad en chiazaad. Vette vis zoals zalm, makreel, heilbot en ansjovis

 Eet elke dag iets gefermenteerds

Wil je een stapje verder gaan? Eet dan elke dag wat gefermenteerd voedsel (zuurkool, kimchi) of drink kefir. Deze zorgen voor gezondere darmbacteriën die weer een zeer positief effect hebben op de stofjes in onze hersenen (neurotransmitters).

 

Gezonder eten is sneller herstellen van stress is minder stress is meer veerkracht. Zorg er dus voor dat je voldoende gezonde voeding in huis hebt. Vooral wanneer je thuis komt van een dag hard werken of wanneer je een drukke dag met de kinderen hebt. Je zult namelijk na zo’n dag zin hebben in ‘ongezond’ eten, want dat is wat stress doet. Gezond eten in huis hebben vergroot de kans dat je het ongezonde eten laat staan.

Natuurlijk hoeft het niet elke dag gezond en bewust te zijn. Je kunt hierbij de 80-20 regel aanhouden.

 

Scroll naar boven