Deze opdracht is optioneel, je kunt er zelf voor kiezen deze wel of niet te doen. Deze opdracht is geen onderdeel van de workshop die wij verzorgen op 8 juni.
Bij grenzen denken we vaak aan het zeggen van ‘nee’. Dat vinden we lastig. Het voelt niet aardig, het voelt, hard of bot en we zijn bang te worden afgekeurd door de ander.
De reden waarom we je vragen dit te doen is omdat de associaties die het woord ‘nee’ oproepen vaak niet helemaal waar zijn. Veel gedragskundigen zijn bang om bot of onvriendelijk te worden genoemd. Dat speelt ook mee in de genoemde voorbeelden. Maar waarschijnlijk ben je zorgzaam en zacht en is er bij jou veel voor nodig om bot of onvriendelijk te zijn (stel je maar eens voor hoe dat eruit ziet!) en gebeurt dit heus niet zo snel en hoef je er niet bang voor te zijn. Ook realiseren we ons te weinig dat ‘nee’ zeggen tegen iets ook betekent dat je ‘ja’ zegt tegen iets anders. Nee zeggen tegen die extra casus in je caseload betekent ja zeggen tegen het goed en gedegen uitwerken van een diagnostisch onderzoek van een complexe client die het zo hard nodig heeft. Nee zeggen tegen de teamleider die net voor je geplande pauze binnenkomt om iets te overleggen, betekent ja zeggen tegen die wandeling even minder prikkels en meer concentratie om je mail weg te werken op de middag.
Pak een vel papier of je notitieboek en noteer in grote letters NEE. Schrijf vervolgens eens op wat in je op komt. Kijk daar eens goed naar en vraag je eens af of wat hier staat wel waar is. Je kan er ook samen met een collega, vriendin of je partner eens naar kijken en over praten.
Kijk vervolgens terug in je agenda. Waren er situaties waarin je bewust ‘nee’ hebt gezegd tegen iets? En waar zei je toen eigenlijk ‘ja’ op?