Jouw (dagelijks) leven is constant in verandering en het is de kunst om mee te bewegen, in balans te blijven, voor jezelf te (blijven of gaan) zorgen. Voor jezelf zorgen betekent ook dat je voldoende hersteltijd voor jezelf plant. Hersteltijd is de tijd die je voor jezelf neemt om te ontspannen, tot rust te komen. In het dagelijks leven moet de inspanning (actie, activiteiten, bezigheden) in balans zijn met de momenten van rust (ontspanning, hersteltijd). Neem je onvoldoende rust na inspanning dan ontstaat er een herstelachterstand. Is dit structureel uit balans dan ontstaat er een hersteltekort die niet 1, 2, 3 weg te werken is. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Dat kan, met goede zelfzorg en een onderdeel daarvan is ontspanning.
Bij ontspannende activiteiten kun je denken aan:
Niets doen is niet niets doen. Juist tijdens deze momenten van rust is er enorm veel activiteit in jouw hersenen. Je bent aan het verwerken. Jouw hersenen hebben deze rust nodig om weer te herstellen van alle activiteit daarvoor en weer scherp te kunnen zijn, noem het een korte onderhoudsbeurt. Wanneer je weinig tot geen tijd besteed aan het onderhouden van jouw hersenen zul je steeds minder snel gaan leren; het voorgaande is nog niet verwerkt waardoor je leervermogen afneemt.
Hoe vaak ben jij in je hoofd al bezig met het volgende wanneer je nog niet eens klaar bent met hetgeen je nu aan het doen bent? Ben je als de wekker gaat in gedachte al aan het douchen? Als je aan het douchen bent in gedachte al aan het ontbijten en als je de auto uit stapt in gedachte al de sleutel in het slot aan het steken? We zijn vaak maar weinig heel bewust bezig met dat wat we aan het doen zijn; we zijn weinig in het ‘nu’ waardoor het lastig is bij jezelf na te gaan hoe het nu ‘echt’ met je gaat.
Het probleem in de huidige samenleving is dat we maar weinig niets doen, onze hersenen onvoldoende tijd geven om te herstellen van alle prikkels. En hoe drukker we worden hoe minder tijd we besteden aan niets doen, ontspanning, herstellen. We hebben het daar dan ’te druk’ voor. En dat terwijl je juist meer ontspanning zou moeten invoegen in jouw leven wanneer stress toeneemt. Het liefst zelfs al op voorhand: weet je dat er een drukke of stressvolle periode aan komt? Plan dan ook gelijk meer ruimte voor ontspanning in in jouw agenda.