Oefenen met het aangeven van een grens

Na enige theorie over het aangeven van ‘nee’ en strategieën hoe je dit kan doen is het tijd voor een gedragsexperiment. Dit experiment bestaat uit 2 delen:

 

  1. Een voorbereide grens: In dit geval gaat het om de voorbereiding en uitvoering van een gesprek waarin je een grens gaat aangeven. Denk aan een afspraak die je af moet zeggen, een opdracht die je terug gaat geven, een opleiding die je niet wilt volgen of een gesprek over je caseload die je te groot vindt. Brainstorm op een val papier hoe je het gesprek wilt gaan doen op basis van de inzichten die je hebt opgegaan, de verbale en nonverbale strategieen die je toe kan passen en tips en tops die je hier zelf (of met een collega) aan toe kan voegen. Je kan daarna gaan oefenen voor de spiegel of in een rollenspel. Daarna ga je het gesprek in en reflecteer je op je voorbereiding: Wat ging goed, ben je trots op en wil je behouden? En wat wil je nog oefenen? Vier sowieso het succes dat je dit gesprek bent aangegaan!

 

  1. Een onverwachte grens: Waar heeft zich afgelopen week een onvoorziene situatie voorgedaan waarin je een grens wilde aangeven? Ga de situatie na of bespreek deze met een collega; is het je gelukt om je grens aan te geven? Hoe is je dat gelukt? Waarom is het niet gelukt? Wat zou je een volgende keer anders willen doen?

Het werkt heel goed deze opdrachten samen met iemand te doen, zodat je een stok achter de deur hebt en je gedragsexperimenten met de ander kan delen. Ook over deze opdrachten kan je samen huddelen. Spreek een week af waarin je dit samen gaat doen.

Scroll naar boven